www.TimeTrek.nl

 
       Startpagina   Muziek   Artiesten   Labels   Playlists   Weekthema's

Ontstaan van New Age muziek

New Age muziek is in de 70-er jaren van de vorige eeuw ontstaan. In het eerste begin was het nogal onduidelijk wat dat nu precies voor muziek was. Het was meer een verzamelbegrip voor een aantal nieuwe, experimentele en traditionele muziekstijlen. In 1986 was de belangstelling voor dit soort muziek zo groot geworden dat het genre commercieel ook interessant werd. Vanaf dat moment wordt de term New Age muziek gehanteerd.

De naam New Age muziek

De term New Age muziek lijkt terug te voeren naar de New Age beweging uit de 60-er jaren van de vorige eeuw. Toen bestond bij sommigen het idee dat de wereld aan de vooravond van een nieuw tijdperk stond. Dat tijdperk werd ook wel aangeduid als de 'Age of Aqarius'. Het waren de aanhangers van dit idee die de eerste makers van en luisteraars naar New Age muziek waren. De rol die de New Age muziek heeft gespeeld in de New Age beweging is echter maar heel betrekkelijk geweest.

Ook nu wordt nog steeds de term New Age muziek gehanteerd. Maar het genre is zijn wortels al lang ontgroeid. De naam dekt de lading niet meer. Bovendien roept de term New Age bij sommige mensen een negatieve associatie op met geheimzinnige rituelen, hekserij en alternatieve religies. Henk Werkhoven vat dit negatieve beeld in zijn New Age Muziekencyclopedie samen als geitenwollensokken-muziek voor boomknuffelaars.

Een volwaardig muziekgenre

New Age muziek is een volwaardig muziekgenre geworden. Het is muziek die vele mensen over de hele wereld heeft weten te beroeren. De componisten en musici hebben hun gaven gebruikt om een tegenwicht te creëren in de voortjagende, hectische, luidruchtige wereld van vandaag. De muziek probeert de harmonie tussen mensen te bevorderen. De muziek wil wat meer rust, bezinning en ontspanning bieden aan iedereen die ernaar wil luisteren in onze doorgedraaide wereld.

De naam New Age muziek is dus eigenlijk niet zo meer van toepassing. In Engeland wordt wel de term "new world music" gehanteerd. Een goede Nederlandse omschrijving is misschien wel heel simpel "ontspanningsmuziek". Ook kom je nog wel eens de term "esotherische muziek" tegen. Daarmee wordt gedoeld op muziek die je kan helpen bij het ontwikkelingsproces van je eigen bewustzijn. Ondanks al deze pogingen om een betere benaming in te voeren, blijft te term New Age muziek in zwang.

Wat is New Age muziek?

Ons leven wordt steeds maar hectischer. Onze dagen zijn gevuld met een groot aantal activiteiten. De een is nog belangrijker dan de andere. We rennen van de ene afspraak naar de andere. Onophoudelijk moeten we daarmee nieuwe indrukken en nieuwe informatie verwerken. Vaak krijgen we daarbij het gevoeld dat we onder spanning staan. Kortom, stress is een belangrijke factor in ons leven geworden.

Een hectisch leven vol spanning en stress kost veel energie. Ons energiereservoir is niet onuitputtelijk. Af en toe moeten we de batterijen weer opladen. Dat lukt het beste als ons lichaam echt helemaal tot rust en tot ontspanning kan komen. New Age muziek kan daarbij een belangrijk hulpmiddel zijn. Enerzijds is New age muziek daarom een soort therapeutisch hulpmiddel, maar anderzijds is New Age muziek natuurlijk ook gewoon fijn om naar te luisteren. En de muziek heeft een positieve uitwerking wanneer ze op de achtergrond wordt gedraaid bij werk of andere activiteiten.

Globaal gezien kun je drie soorten New Age muziek onderscheiden: ontspanningsmuziek, helende muziek en meditatieve muziek.

De instrumenten

Met nieuwe media als de CD en het Internet wordt het steeds eenvoudiger om kennis te maken met muziek van nu en vroeger en muziek uit andere delen van de wereld.Een goed voorbeeld daarvan is de grote populariteit van een stuk als de "Canon in D" van Pachelbel. Er is ook hernieuwde belangstelling voor wat wel wereldmuziek wordt genoemd. Denk daarbij Gregoriaanse gezangen uit het Europa van de Middeleeuwen, traditionele Japanese klassieke muziek, de Indiase sitar, en de Balinese gamelan.

New Age muziek voert voor een deel terug op oeroude muziekvormen. Daarom is er ook New Age muziek die wordt gemaakt met Tibetaanse klankschalen, de Australische didgeridoo, en trommels van de Amerikaanse indianen. Maar er zitten ook aspecten in de muziek die nieuw zijn. Veel New Age componisten maken hun composities met synthesizers en andere elektronisch instrumenten. Goede voorbeelden hiervan zijn Karunesh, John Kerr, Kitaro en Mike Rowland. Tussen de beide uiteinden van dit spectrum zit nog een breed scala aan 'gewone' instrumenten.

Drie sooren New Age muziek

Heel globaal kan de New Age muziek in drie soorten worden ingedeeld: activerende muziek, ontspannende muziek en meditatieve muziek

Activerende muziek

Activeende muziek heefteen duidelijk, vaak wat hoger, ritme. De instrumenten zijn duidelijk hoorbaar. Het zijn vrolijke, blije melodieën vol warmte en eenvoud. Het is muziek waarbij je niet stil kunt blijven zitten. Het is muziek waarbij je niet kunt blijven zitten.

"Colours of Light" van Karunesh is een goed voorbeeld van een album met activerende muziek.

Ontspannende muziek

Ontspannende muziek is rustgevende muziek. De muziek heeft een lager tempo. Het is rustige muziek die vaak wat gevoeliger wordt gebracht dan ontspanningsmuziek. De klanken zijn zachter en de melodieën hebben en bijzondere warme kracht. De muziek is bedoeld om je hartslag terug te brengen van 80 naar 60 slagen per minuut. Deze lage polsslag wordt bereikt als lichaam en ziel in gelijke mate ontspannen zijn.

"Meer" van Martin Buntrock is een goed voorbeeld van een album met ontspannende muziek.

Meditative muziek

Meditatieve muziek ondersteunt het meditatieproces. Het is vaak muziek zonder een herkenbaar ritme. De muziek mag immers niet afleiden, maar moet ondersteunen. Er komt een diepe rust voort uit de klanken, Denk maar eens aan het geluid van een zacht bamboefluit of een indianenfluit. De klank van de muziek helpt je de harmonie van lichaam en geest te herstellen. De muziek dompelt je onder in een hogere staat van bewustzijn.

"Shamanic Dream" van Anugama is een goed voorbeeld van een album met meditatieve muziek.

Copyright (C) Jelke Bethlehem